10 Haziran 2018 Pazar

🍘Ispanaklı Peynirli Kol Böreği🍘

🍘Hamuru için;🍘
4 buçuk su bardağı un (su bardağı ölçüsü: 200 ml.),
2 su bardağı ılık su,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 yemek kaşığı un (hamuru toparlamak için). 🍘Hamurları yağlamak için;🍘
Sıvı yağ. 🍘İç harcı için;🍘
1 kilo ıspanak,
2 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
100 gram lor peyniri,
Pul biber. 🍘Üzeri için;🍘
1 yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ.
Yapılışı:
El açması ıspanaklı kol böreği hamuru için gerekli olan 4 buçuk su bardağı un derin bir kap içerisine koyulur.
Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz atılıp harmanlanır ve ortasına 2 su bardağı ılık su döküp yoğurarak ele yapışan bir hamur elde edilir.
Hamurun üzerine azar azar 2 yemek kaşığı kadar un eklenerek toparlanır.
Elde edilen hamur 10 dakika kadar güzelce yoğrulur ve üzeri streç film ile kapatılarak yarım saat dinlendirilir.
İç harcını hazırlamak için ıspanaklar ayıklanıp iri iri doğranır ve sirkeli su içerisinde 10 dakika kadar bekletilir.
Daha sonra 2-3 su güzelce yıkanıp süzülür ve üzerine biraz tuz atılıp hafifçe ovularak iyice suyu sıkılır.
Geniş bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ ile ince doğranmış soğanlar koyulup kavrulur.
Kavrulan soğanların üzerine biraz tuz ile pul biber ilave edilir ve suyu sıkılmış ıspanaklar eklenip karıştırılır.
Daha sonra ocaktan alınarak üzerine lor peynir ilave edilir ve hazırlanan ıspanaklı iç harcısoğumaya bırakılır.
Dinlenen hamur 5 veya 6 parçaya bölünüp beze yapılır.
Bezeler hafif unlu bir zemin üzerinde merdane yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Açılan hamurların üzerine bolca sıvı yağ sürülerek üst üste yerleştirilir (üstteki hamurun üzerini de yağlayın).
Üzerilerine streç film geçirilerek bu şekilde 20 dakika dinlendirilir (rahat açılması için).
Süre sonunda dinlenen hamurlardan ilki mutfak masası veya tezgah üzerine alınır.Hamurun kenarlarından yavaş yavaş çekerek, açılabildiği kadar açılıp inceltilir.
Açarken hafif yırtılmalar olabilir çok önemli değil.
Açılan hamurun bir kenarına 2 parmak içeriden ıspanaklı iç harcı koyulur ve kenarda kalan hamur iç harcının üzerine kapatılarak rulo olacak şekilde sarılır.
Elde edilen rulonun bir ucu içe doğru kıvrılıp kendi etrafında uzunlamasına sarılır.
Şekillendirilen ıspanaklı kol böreği, yağlı veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
Bütün hamurlar aynı işlemlerden geçirilerek bitirilir.
Hazırlanan el açması ıspanaklı kol böreği üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımı sürülür.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Fırından alınan çıtır ıspanaklı kol böreği, sıcak sıcak servis edilir.
Not; Böreği istediğiniz iç harcını kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Bu şekilde yapmak istemezseniz, tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında çevirerek sarabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.